Zo krijgt u de spijsverterings problemen van uw paard onder controle

Sportpaarden zijn gewend om te presteren. Dit vraagt veel van hun lichaam. Door aandacht te besteden aan de voeding en het algehele welzijn, houdt u de lichamelijke en geestelijke conditie van uw paard op peil. Paarden hebben immers een gevoelig spijsverteringsstelsel. Lees hier meer over de maag van uw paard. Bij stress, een veranderd voedingspatroon of te weinig voer kunnen allerlei spijsverteringsproblemen ontstaan. Maagzweren en koliek zijn de heftigste symptomen en wilt u uiteraard liever voorkomen dan genezen. Wij leggen uit hoe u de spijsvertering van uw paard zo goed mogelijk ondersteunt.

Hoe werkt de spijsvertering van een paard?
Hoe ontstaan spijsverteringsproblemen?
Symptomen van spijsverteringsproblemen
Hoe voorkom je spijsverteringsproblemen?
 

Hoe werkt de spijsvertering van een paard?

Voor een goed werkend spijsverteringstelsel is een goed en persoonlijk afgestemd voeradvies belangrijk. Voedingsadditieven kunnen aanvullende ondersteuning bieden tijdens lastige momenten, zoals rondom wedstrijden, trainingen en veranderende levensomstandigheden.
 

Wanneer uw paard gegeten heeft, neemt het volledige spijsverteringsproces ongeveer 35 tot 72 uur in beslag. Paarden eten slechts beperkte porties per keer, omdat ze een kleine maag hebben. Een goed gebit is essentieel voor een goed werkende spijsvertering. Met zijn kiezen vermaalt uw paard de brokken. Tijdens het kauwen wordt er speeksel aangemaakt. Ruwvoer wordt hierdoor gladder, waarna het zijn weg kan vervolgen. Deze voersoort leent zich het beste voor de aanmaak van speeksel en is daarom een belangrijke stap in het dieet van uw sportpaard. Indien er weinig speeksel wordt aangemaakt door een tekort aan ruwvoer of onvoldoende kauwen (schrokken), heeft dit een negatief effect op de maag. Speeksel helpt namelijk het maagzuur in de maag te neutraliseren. Is de zuurgraad in de maag niet in balans dan kan dit de slijmlaag van de maagwand aantasten. Hierdoor krijgt het maagzuur grip op de maagwand, waardoor maagzweren kunnen opspelen. Geef een paard daarom iedere drie tot vier uur te eten.
 

In de maag aangekomen, doodt het maagzuur de bacteriën die zich in het voedsel bevinden. De aanwezige enzymen bewerken de eiwitten. Hierdoor kan de dunne darm beter overweg met de voedingsstoffen. In de dunne darm worden de overgebleven eiwitten, vetten en koolhydraten verwerkt door middel van gal en verteringssappen uit de alvleesklier. Wanneer deze klein genoeg zijn, worden ze opgenomen in de darmwand.
 

Deze aanwezige bacteriën in de dikke- en blinde darm vormen de darmflora. Hier vindt het grootste deel van de spijsvertering plaats. Wanneer u overstapt op een voersoort of ander merk, kan dit invloed hebben op de groei en afname van verschillende groepen bacteriën. Dit kan problemen als hoefbevangenheid en diarree opwekken. De darmflora in de dikke darm en de blinde darm produceren namelijk vluchtige vetzuren, die zorgen voor de nodige energie.

Het laatste deel van de rit vindt plaats in de endeldarm. Hier wordt het water uit de overgebleven massa opgenomen in het lichaam. De onverteerbare voedseldeeltjes verlaten het lichaam als mest.
 

Hoe ontstaan spijsverteringsproblemen?

Er zijn verschillende punten in het spijsverteringsproces waar problemen kunnen ontstaan. Om deze klachten bij uw paard op te merken, hebben wij deze op een rij gezet:

  1. Onvoldoende kauwen
    Wanneer uw paard schrokt of vanwege tandpijn onvoldoende kauwt, wordt er niet genoeg speeksel aangemaakt om de maagwand te beschermen. Neem in dit geval contact op met de dierenarts om de aard van de problemen te achterhalen.
  2. Verstopping
    Wanneer een paard zijn voer niet goed bewerkt met zijn tanden, wordt het geen gladde massa. Hierdoor kan het blijven steken in de slokdarm. Indien uw paard moeite heeft met kauwen zijn er speciale, zachtere, brokken beschikbaar.
  3. Te hoge zuurproductie
    Bij onvoldoende speekselproductie kan de maagwand worden aangetast door maagzuur. Dit gebeurt ook wanneer uw paard niet iedere drie tot vier uur de mogelijkheid heeft iets te eten. Hierdoor vermindert de aanmaak van speeksel namelijk ook. Dit verhoogt de kans op maagzweren.
  4. De darmflora is uit balans
    Een stabiele darmflora voorkomt problemen met het verteren. Wanneer de samenstelling van het voer plots wijzigt, er minder voermomenten plaatsvinden of er minder voer wordt aangeboden, kunnen de schimmels en bacteriën in de darmen hier heftig op reageren. Wanneer deze uit balans raken riskeer je de kans op buikpijn, ook wel bekend als koliek, en diarree. Wanneer u wisselt van voersoort, doe dit dan altijd langzaam. Het verteringsstelsel van uw paard heeft namelijk enkele weken de tijd nodig om zich aan te passen.

Symptomen van spijsverteringsproblemen

Spijsverteringsproblemen bij uw paard wilt u natuurlijk zo snel mogelijk onder controle krijgen. Daarom is het belangrijk om oplettend te zijn. Gelukkig zijn er aanwijzingen die u erop attent maken dat er problemen ontstaan met de spijsvertering. Uiteraard is ieder paard anders, waardoor niet ieder symptoom van toepassing is op ieder paard.

  1. Niet eten of erg weinig eten;
  2. Vlekken of bulten op de huid of vacht, kunnen duiden op voedselallergieën;
  3. Een doffe vacht of kale plekken kunnen wijzen op problemen met de spijsvertering;
  4. Ontlasting die afwijkt van de norm, waaronder te harde of juist waterige mest, bloed of onverwerkt voedsel;
  5. De symptomen van koliek, buikpijn, zijn opvallend. Vaak wil uw paard niet worden aangeraakt op zijn buik, kan hij veel liggen, tandenknarsen, luchtzuigen en singelnijd vertonen;
  6. (Snel) gewicht verliezen;
  7. Veel ziek worden door een verlaagde weerstand;
  8. Weinig energiek lijken of juist onrustig en agressief gedrag vertonen.

Hoe voorkom je spijsverteringsproblemen?

  1. Zorg dat uw paard toegang heeft tot ruwvoer;
  2. Voer tenminste iedere drie tot vier uur;
  3. Wissel niet plots volledig van voersoort of merk;
  4. Voorkom schrokken of slecht kauwen;
  5. Beperk stressfactoren;
  6. Houd symptomen van een slechte spijsvertering goed in de gaten en grijp op tijd in.

Lukt het niet om de spijsverteringsproblemen van uw paard onder controle te krijgen? Neem in dat geval altijd contact op met uw dierenarts. Het is mogelijk dat er andere problemen spelen die medische aandacht vereisen.
 

Bezoek voor aanvullende informatie over de ondersteuning van uw sportpaard een van onze overige artikelen.

Door ons te volgen op Facebook en Instagram mist u geen enkele update rondom sportpaarden en de paardensport.