Maagzweren bij sportpaarden zijn een veel voorkomend probleem. Er wordt geschat dat tussen de 53% en 90% van de volwassen paarden last van maagzweren heeft. Om deze reden is het ondersteunen van de maag erg belangrijk. De klachten bij maagzweren en overige maagproblemen zijn niet altijd even duidelijk merkbaar. Daarnaast verschillen ze vaak per paard.
Het herkennen van maagproblemen
Maagzweren hoe ontstaan ze
Invloed van een goede werking van de ingewanden
Vaak merken ruiters dat de prestaties van hun paard afnemen en de gezondheid verslechtert. Toch is het voor ruiters lastig om maagklachten bij paarden vast te stellen. Maagproblemen ontwikkelen zich door verschillende omstandigheden. Te weinig ruwvoer, rantsoen wijzigingen, lange periodes van vasten of stressvolle situaties, zoals wedstrijden en transport zijn factoren die het ontstaan van maagzweren kunnen versnellen.
Door oog te hebben voor de fysieke en mentale kenmerken van uw paard, is het mogelijk om maagklachten vroegtijdig te signaleren. Zichtbare symptomen die kunnen duiden op maagproblemen zijn:
- Verminderde eetlust
- Gapen
- Lucht zuigen
- Tandenknarsen
- Doffe vacht
- Afvallen
- Prikkelbaar tijdens aansingelen en opstappen
- Minder fit en werkwillig
- Protesterend bij verruiming en verzameling van gangen tegen het been
- Minder afdruk op de sprong, niet willen rekken
Om klachten aan de maag van je paard te voorkomen, herkennen en bestrijden, is het van belang te weten hoe deze tot uiting komen. Maagzweren ontstaan als de slijmvlieslaag in de maag is aangetast. De maag van een paard is gescheiden in een boven- en ondergedeelte. Het onderste gedeelte van de maag produceert continu maagzuur. Dat nodig is voor de vertering van voer. Dit gedeelte van de maag is bekleed met glandulair slijmvlies dat in staat is om zich te beschermen tegen de zuurgraad van het maagzuur. Het bovenste gedeelte van de maag is daarentegen bekleed met plaveisel slijmvlies, dat veel minder goed bestand is tegen maagzuur.
Speeksel en voer zorgen ervoor dat de zuurgraad in de maag wordt gedempt. Heeft een paard te weinig ruwvoer tot zijn beschikking, dan wordt het zuur niet voldoende geneutraliseerd. Hierdoor kan het maagzuur zich ophopen en vervolgens het bovenste gedeelte van de maag bereiken. Hierdoor raakt het plaveisel slijmvlies beschadigd. Beschadigd slijmvlies is vatbaarder voor de ontwikkeling van maagzweren.
Een gezond paard is niet alleen gelukkiger, maar levert ook betere prestaties. Voor meer informatie over hoe u kunt bepalen of uw paard gezond is, leest u hier. Twijfelt u over de gezondheid van uw paard? Raadpleeg dan altijd een dierenarts.
Met gebruik van een professioneel, gebalanceerd voer- en trainingsprogramma, passende voedingsadditieven en een goede verzorging, houdt u de gezondheid van uw (sport)paard op peil.
Wilt u op de hoogte blijven van de ins en outs rondom paarden en gezondheid? Volg ons dan op Instagram en op Facebook om niets van het laatste nieuws te missen.
Komt uw paard wel erg stram uit zijn stal? Misschien heeft u hem gisteren toch iets te hard doorgetraind en zijn de spieren van uw paard verzuurd geraakt. Het belang van gezonde spieren van uw sportpaard is algemeen bekend, maar wat doet u ...
Iedereen droomt van een sportpaard met de perfecte trainingsconditie. Paarden behoren tot de meest atletische diersoorten op aarde. Hun hart en spieren kunnen van nature meer inspanning aan dan die van mensen. Daarnaast verliezen ze minder ...
Het formulier is verzonden. U hoort zo spoedig mogelijk van ons.
Er is iets mis gegaan, probeer het later opnieuw.