Tijdens training en wedstrijd worden de spieren van uw sportpaard intensief belast. Het leveren van een topprestatie hangt af van zijn kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en lenigheid. Gezonde en goed ontwikkelde spieren geven het paard de benodigde kracht om te doen wat u als ruiter of menner van hem vraagt. De fysieke conditie van uw paard bepaalt welke prestaties geleverd kunnen worden.
2. Hoe werkt spierherstel en spieropbouw?
3. Tips om de spieropbouw bij uw paard te ondersteunen
Eenvoudig gezegd controleren de skeletspieren de beweging van je paard. De spieren zijn nodig om de gewrichten en het skelet in beweging te brengen. Spieren bestaan uit meerdere spierbundels, welke gevormd worden door een groep spiervezels. Deze spiervezels zijn ontstaan door spiercellen die samensmelten. Het zenuwstelsel geeft signalen door aan de spieren, waardoor deze aanspannen en ontspannen. Afhankelijk van de functie van de spier kan een spier uit een mengvorm van Type 1 of Type 2 vezels bestaan of geheel uit één van de twee.
Type 1 spiervezels trekken langzaam samen en produceren energie. Type 1 spiervezels leveren echter weinig kracht en zijn daarom goed bestand tegen vermoeidheid. Paarden gebruiken dit type vezels met name tijdens duurtrainingen. Type 2 spiervezels kunnen daarentegen snel samentrekken waardoor ze veel kracht voorbrengen. Paarden gebruiken de Type 2 spiervezels tijdens kortdurende inspanning zoals sprinten.
Een gebalanceerde trainingsroutine helpt sportpaarden bij het opbouwen van een gezonde bespiering. Het is namelijk zo dat een paard nooit méér spieren kan krijgen. Spieren kunnen alleen verder opgebouwd worden. Hierdoor neemt de spiermassa en spierkracht toe. Het is belangrijk om tijdens de opbouw van spieren uw paard voldoende eiwitten aan te bieden. Eiwitten worden namelijk omgezet tot aminozuren; de bouwstoffen voor spierweefsel. Een paard maakt deels zelf aminozuren aan, maar de essentiële aminozuren kan het alleen uit voeding halen.
De 9 essentiële aminozuren die paarden alleen uit voeding kunnen halen zijn:
Veel ruiters zorgen er middels een spierherstel ondersteunend supplement voor dat het paard voldoende eiwitten binnenkrijgt.
Als ruiter weet u dat het opbouwen van een goede bespiering van uw paard tijd kost. Teveel belasting kan zelfs averechts werken en blessures veroorzaken. Dit kan er zelfs toe leiden dat u de training van uw paard moet stopzetten, met een snel verlies van spiermassa als gevolg. Het is daarom belangrijk om de fysieke grenzen van paarden te respecteren en hier niet overheen te gaan. De beste tips om het herstel en de opbouw van spieren te stimuleren zijn:
Sportpaarden zijn dagelijks veel in beweging. Ieder paard heeft zo zijn eigen nutritionele behoefte. Dit is grotendeels afhankelijk van de activiteit die het paard uitvoert. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de behoefte van uw paard en daar zoveel mogelijk in te voorzien. Tijdens de training worden namelijk spiervezels afgebroken. Deze worden in de opvolgende rustfase weer hersteld. Het afbreken en opbouwen zorgt ervoor dat spieren in kracht toenemen.
Een goede kwaliteit ruwvoer en krachtvoer aangevuld met een eiwit- en aminozuurrijk supplement kan helpen bij het herstel en opbouw van spieren.
Paarden hebben van nature aanleg voor een bepaalde tak van de paardensport. Dit hangt onder andere samen met de verdeling Type 1 en Type 2 spiervezels. Hoewel dit niet te veranderen is kan een paard middels specifieke training getraind worden op uithoudingsvermogen of krachtinspanning. Het is dan ook cruciaal om te bepalen welke prestaties uw paard zal moeten gaan leveren.
Het rustig verhogen van de trainingsintensiteit helpt om de conditie en spierkracht van uw paard verder op te bouwen. Door dit tempo af te stemmen op de signalen die uw paard vertoont, is uw paard steeds vaker in staat langer te werken. Vaak wordt gedacht dat een paard na een intensieve training volledige rust nodig heeft om te herstellen. Toch is het voor het paard beter om ook in de twee dagen direct na de intensieve training rustig te bewegen. Deze beweging kan bestaan uit eenvoudige en afwisselende oefeningen. Heeft uw paard echt een piekprestatie moeten leveren? In dat geval is het beter om het dier gedurende enige dagen rust te gunnen. Uiteraard blijft een goede warming-up en cooling-down cruciaal, zowel tijdens training als wedstrijd.
Met behulp van een persoonlijk voer- en trainingsprogramma, voedingsadditieven en aandacht blijven de spieren van uw sportpaard in topconditie. Vooral rondom wedstrijden en intensieve trainingen is het extra belangrijk hier aandacht aan te besteden. Bezoek onze website voor meer informatie over de ondersteuning van uw paard.
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws, artikelen en andere informatie rondom sportpaarden en de paardensport? Volg ons dan op Facebook en Instagram om niets te missen.
Komt uw paard wel erg stram uit zijn stal? Misschien heeft u hem gisteren toch iets te hard doorgetraind en zijn de spieren van uw paard verzuurd geraakt. Het belang van gezonde spieren van uw sportpaard is algemeen bekend, maar wat doet u ...
Iedereen droomt van een sportpaard met de perfecte trainingsconditie. Paarden behoren tot de meest atletische diersoorten op aarde. Hun hart en spieren kunnen van nature meer inspanning aan dan die van mensen. Daarnaast verliezen ze minder ...
Het formulier is verzonden. U hoort zo spoedig mogelijk van ons.
Er is iets mis gegaan, probeer het later opnieuw.