De pezen en gewrichtsbanden van sportpaarden zijn gevoelig voor overbelasting. Tijdens trainingen en wedstrijden worden de pezen en ligamenten van ren-, spring- en dressuurpaarden aan verschillende krachten blootgesteld. Vooral het check ligament is gevoelig voor blessures. Een gebalanceerd trainingsprogramma, goed beslag, voldoende rust en additionele ondersteuning met goede additieven zijn daarom belangrijk. Door een peesprobleem vroegtijdig te herkennen kan ernstige schade en een langdurige revalidatieperiode worden voorkomen.
Pezen verbinden spieren met de botten. Deze structuren hebben de vorm van een band en bestaan grotendeels uit collageenvezels. Wanneer spieren samentrekken, verbinden pezen de beweging met het skelet waardoor uw paard in beweging komt. Collageenvezels hebben een grote trekkracht en zijn licht elastisch doordat de structuur in de lengterichting loopt. In tegenstelling tot wat u zou denken, kunnen pezen niet van lengte veranderen.
Hoewel ze lang weerstand kunnen bieden aan hevige bewegingen en krachten, zit hier een maximum aan. Kort gezegd: op een gegeven moment is de rek eruit. Is de maximale rek bereikt, dan kan er schade in de collageenvezels ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het initiëren van en landen na een sprong, racen op hoge snelheid of tijdens het galopperen.
Als een pees voorbij de elastische grens is gerekt kan dit tot problemen leiden. De schade kan in sommige gevallen zelfs ernstige pijn of een ontsteking veroorzaken. Bij een ernstige peesblessure kan uw paard zijn been soms niet meer normaal gebruiken. Vaak leidt herhaaldelijke lichte overbelasting op de lange termijn tot ernstige peesblessures. Het is belangrijk om deze lichte overbelasting te herkennen door het gedrag van uw paard goed in de gaten te houden. Daarnaast is het verstandig om de benen van het paard regelmatig te controleren. Op deze manier merkt u snel het verschil tussen de normale omstandigheden en een peesontsteking. Zo is een ontsteking vaak te herkennen aan hitte, zwelling en pijn ter hoogte van het gewricht. Aanvullende aandacht in de vorm van supplementen kan bijdragen aan een goede algemene gezondheid van uw paard.
Voor een optimaal herstel van een peesblessure is het van belang om een passend revalidatieschema op te stellen. Rust in combinatie met het revalidatieschema zorgen ervoor dat het paard stap voor stap aan zijn herstel kan werken. Afhankelijk van de ernst van de blessure zal het herstel korter of langer duren. Het risico op blessures tijdens trainingen of wedstrijden met hoge intensiteit blijft echter altijd aanwezig.
Om nieuwe peesproblemen te voorkomen is het goed om te zorgen voor:
Houd tijdens een trainingssessie uw wedstrijdpaard goed in de gaten. Oplettendheid voorkomt blessures en overbelasting. Merkt u dat uw paard bepaalde bewegingen uit de weg gaat of deze minder prettig vindt? Controleer altijd of er een probleem is met de pezen of ligamenten, waardoor dit gedrag ontstaat. Voorkomen is immers beter dan genezen. Schakel bij twijfel altijd het advies van een dierenarts in. U kent uw paard het beste.
Met behulp van een gebalanceerd trainingsprogramma, voedingsadditieven en extra oplettendheid blijft uw sportpaard in topconditie. Bezoek onze website voor meer informatie over de ondersteuning van uw paard.
Wilt u op de hoogte blijven van informatie rondom sportpaarden en de paardensport?
Komt uw paard wel erg stram uit zijn stal? Misschien heeft u hem gisteren toch iets te hard doorgetraind en zijn de spieren van uw paard verzuurd geraakt. Het belang van gezonde spieren van uw sportpaard is algemeen bekend, maar wat doet u ...
Iedereen droomt van een sportpaard met de perfecte trainingsconditie. Paarden behoren tot de meest atletische diersoorten op aarde. Hun hart en spieren kunnen van nature meer inspanning aan dan die van mensen. Daarnaast verliezen ze minder ...
Het formulier is verzonden. U hoort zo spoedig mogelijk van ons.
Er is iets mis gegaan, probeer het later opnieuw.