Nu de herfst al een tijdje in het land is en we richting de winter gaan, neemt u waarschijnlijk allerlei maatregelen om te zorgen dat uw paard de koudere maanden gezond doorkomt. Niet alleen de buitenkant van uw paard verdient extra aandacht, maar ook binnenkant kan een beetje extra aandacht gebruiken. De spijsvertering van uw paard krijgt behoorlijk wat te verduren tijdens de wisseling van de seizoenen. De herfst en winter zijn seizoenen bij uitstek om waakzaam te zijn op maag-darmproblemen bij uw paard.
Met de wisseling van het weideseizoen naar het paddockseizoen, verandert er veel voor uw paard. Denk hierbij aan ruwvoermanagement, een ander trainingsschema, minder vrije beweging met soortgenoten. Daarnaast zorgt het weer, in combinatie met deze veranderingen, voor een verminderde weerstand. Dit alles heeft zijn weerslag op het maag-darmkanaal van uw paard.
Een paard is een herbivoor. Dit houdt in dat ze alle voedingsstoffen uit planten halen. Het spijsverteringsstelsel heeft als doel om het opgenomen voedsel in steeds kleinere stukjes te verdelen, zodat de darmwand de voedingsstoffen kan opnemen. Het lichaam van uw paard maakt gebruik van twee soorten vertering; mechanische vertering en chemische vertering.
Wanneer uw sportpaard meer op stal staat, verandert zijn voeding mee. Dit heeft invloed op het maag-darmkanaal van uw paard. Ruwvoer neemt de rol over van het verse gras uit de weide. Ruwvoer bestaat uit een percentage water en droge stof. Droge stof is het deel dat overblijft als al het water verdampt is. Dit omvat het totaal aan voedingsstoffen zoals vezels, koolhydraten, eiwitten, vetten en mineralen. Een paard dat de hele dag gras eet, krijgt dus veel meer vocht binnen, dan een paard dat alleen maar kuilvoer of hooi eet. Bij een plotselinge rantsoenwisseling is het mogelijk dat de bacteriën in de blinde- en dikke darm verstoord raken. Deze verstoring kan leiden tot maag-darmproblemen, zoals verstopping of koliek.
Een paard graast kleine beetjes per keer. Hierbij maakt hij veel speeksel aan. Het speeksel werkt vervolgens als een soort beschermlaag voor de maagwand. Dit is nodig omdat de maag zelf constant maagzuur produceert. Dit maagzuur helpt bij de vertering van voedsel en zorgt ervoor dat bacteriën en andere micro-organismen het niet overleven. Bij de overgang naar het najaar, kan door de verandering van het voedingspatroon een tekort aan speeksel ontstaan. Het beschermlaagje op de maagwand verdwijnt hierdoor. Door de constante productie van maagzuur kan er makkelijk een irritatie van de maagwand ontstaan. Dit wordt ook wel een maagzweer genoemd. Door vaker te voeren, wordt de speekselproductie van uw paard gestimuleerd. Dit zorgt voor een goede beschermlaag om maagzweren te voorkomen. Een gericht supplement kan helpen bij de ondersteuning van de maag-darmfuncties.
In het najaar ontstaan er vaak maag-darmproblemen door een verminderde weerstand. Er kunnen verschillende reden zijn waarom uw paard (tijdelijk) een verminderde weerstand heeft. Seizoenswisseling is in deze tijd van het jaar echter de grootste boosdoener. Grote temperatuurwisselingen of grote veranderingen in management tijdens de lente of herfst hebben een invloed op de weerstand. Hierdoor is uw paard gevoeliger voor virussen. De klachten gaan vaak gepaard met de volgende symptomen:
Ook bacteriën krijgen op of in de huid van een paard met een lage weerstand makkelijker de kans om schade aan te richten. Bacteriën dringen door de huid en veroorzaken een infectie. Denk hierbij aan ziekten als mok.
Met supplementen ondersteunt u de maag-darmbalans van uw paard. Hierdoor ondersteunt u tegelijkertijd de weerstand. Uw paard krijgt in deze periode namelijk een meer eenzijdig dieet. Het ruwvoermanagement vult u daarom aan met natuurlijke voedingsstoffen. Dit geeft de weerstand van uw paard een boost. Dit kan helpen bij bijvoorbeeld het verharen, fit voelen of herstel van een zwaardere training.
Wilt u meer weten over de beste manier om het maag-darmstelsel en de weerstand van uw sportpaard te ondersteunen bij zijn weg naar de top? In onze artikelen leest u alles over de gezondheid van uw paard.
Volg ons daarnaast op Facebook om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.
Komt uw paard wel erg stram uit zijn stal? Misschien heeft u hem gisteren toch iets te hard doorgetraind en zijn de spieren van uw paard verzuurd geraakt. Het belang van gezonde spieren van uw sportpaard is algemeen bekend, maar wat doet u ...
Nu de herfst al een tijdje in het land is en we richting de winter gaan, neemt u waarschijnlijk allerlei maatregelen om te zorgen dat uw paard de koudere maanden gezond doorkomt. Niet alleen de buitenkant van uw paard verdient extra aandach...
Het formulier is verzonden. U hoort zo spoedig mogelijk van ons.
Er is iets mis gegaan, probeer het later opnieuw.