Aandoeningen veroorzaakt door schimmels, insecten en mijten behoren tot de meest voorkomende huidaandoeningen bij paarden. Dit klinkt niet alleen erg vervelend, maar zorgt vaak voor veel ongemak bij uw sportpaard. Een goede voorbereiding is vaak het halve werk. Bij het voorkomen van deze ziekten is dit niet anders. Het klinkt logisch: een goede gezondheid en weerstand maken uw paard weerbaarder. Hierbij helpt een gebalanceerd dieet met goede additieven om de conditie van uw paard hoog te houden. Waar moet u rekening mee houden, als uw paard zich toch tijdelijk minder fit voelt? In dit artikel leest u alles over huidaandoeningen en wat u kunt doen om verergering te voorkomen.
Meest voorkomende huidaandoeningen?
Hoe ontdekt u huidproblemen?
Wat te doen bij huidklachten
Er zijn veel verschillende soorten huidaandoeningen waar paarden last van kunnen krijgen. Sommige aandoeningen komen vaker voor dan andere. Twijfelt u over de aard van de klachten, dan kan de dierenarts altijd uitsluitsel geven. Hieronder bespreken wij de meest voorkomende huidaandoeningen en de symptomen:
Bij een goede verzorging, hoort ook het bijhouden van de vacht. Wanneer u een borstelbeurt of controle uitvoert is het een kleine moeite om hierbij ook de huid aan een kleine inspectie te onderwerpen. Hierdoor worden beginnende huidafwijkingen snel opgemerkt. Valt er tijdens zo’n controle iets op? Probeer de huidaandoening zoveel mogelijk met rust te laten. Indien het namelijk later nodig blijkt om de de dierenarts erbij te halen, kan hij slecht een conclusie trekken wanneer u geëxperimenteerd heeft met behandelingen. Deze kunnen bestaande problemen namelijk verergeren of nieuwe problemen laten ontstaan.
Om huidklachten zo snel mogelijk te verhelpen zijn er een aantal dingen die u in de gaten moet houden:
Lees voor aanvullende informatie over de ondersteuning van uw sportpaard één van onze overige artikelen.
Door ons te volgen op Facebook en Instagram mist u geen enkele update rondom sportpaarden en de paardensport.
Komt uw paard wel erg stram uit zijn stal? Misschien heeft u hem gisteren toch iets te hard doorgetraind en zijn de spieren van uw paard verzuurd geraakt. Het belang van gezonde spieren van uw sportpaard is algemeen bekend, maar wat doet u ...
Nu de herfst al een tijdje in het land is en we richting de winter gaan, neemt u waarschijnlijk allerlei maatregelen om te zorgen dat uw paard de koudere maanden gezond doorkomt. Niet alleen de buitenkant van uw paard verdient extra aandach...
Het formulier is verzonden. U hoort zo spoedig mogelijk van ons.
Er is iets mis gegaan, probeer het later opnieuw.