Hoe ontstaat jeuk bij paarden?

Jeuk wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Hieronder bespreken wij de meest voorkomende oorzaken. Door een goed oog te hebben voor de symptomen zoals huidschilfers, rode huid, kale plekken en eczeem is snel ingrijpen mogelijk. Jeuk is namelijk ingrijpend en erg vervelend. In ernstige gevallen schuren paarden net zo lang tegen hun stal of andere oppervlakken totdat er open plekken in de vacht ontstaan. Indien het onduidelijk is waardoor de jeuk bij uw paard veroorzaakt wordt, kan de dierenarts u meer vertellen.

Afname van de werking van het Immuunsysteem
Losse haren
Ectoparasieten
Insectenbeten
Aarsmaden
Overbelaste lever
 

Afname van de werking van het Immuunsysteem

Stress is één van de oorzaken van een minder goed functionerend afweersysteem. Tijdens een stressreactie wordt adrenaline aangemaakt. Dit is bij kortdurende stress niet zo’n probleem. Dit niveau zakt langzaam terug naar een normaal niveau. Problemen ontstaan pas wanneer chronische stress de overhand krijgt. In plaats van korte stoten adrenaline stijgen de cortisolwaarden. Deze stof onderdrukt het immuunsysteem. Wanneer dit het geval is kunnen ontstekingen en infectieziekten makkelijker grip krijgen op de gezondheid van uw paard. Speciaal ontwikkelde additieven ondersteunen uw paard tijdens stressvolle activiteiten, zoals intensieve trainingen of wedstrijden.

Daarnaast zijn er verschillende ziektebeelden waarbij de cortisolproductie omhoog gaat en het immuunsysteem minder goed werk kan leveren. Bij suikerziekte en de ziekte van Lyme of Cushing doet dit fenomeen zich ook voor, waardoor jeuk een symptoom kan zijn. Dit wordt niet direct door deze ziekten veroorzaakt, maar het minder waakzame afweersysteem laat jeuk veroorzakende ziekten en schimmels eerder toe. Kriebelende huidproblemen kunnen hierdoor een teken zijn dat er potentieel iets ergers aan de hand is.
 

Losse haren

Wanneer u de manen van uw paard knipt, veeg dan de losse haren direct weg met een zachte borstel. Wanneer deze blijven liggen kunnen deze gaan kriebelen. Ook bij de wisseling van de winter- naar de zomerperiode kunnen de losse haren voor ongemak zorgen. Zeker wanneer uw paard gebruik maakt van een deken, bijvoorbeeld om hem te beschermen tegen knuttenbeten. De bedekking zorgt voor extra warmte, waardoor het zweet de losse haren bij elkaar houdt. Was uw paard tijdens de warme maanden regelmatig om hem van overtollige haren te ontdoen.
 

Ectoparasieten

Onder ectoparasieten vallen de parasieten die zich aan de huid van uw paard hechten. Hiervan zijn de belangrijkste soorten luizen en mijten. Bijtende luizen hebben de nare eigenschap zich vast te bijten in de hals of op de romp van het paard. Dit is de ideale plek aangezien luizen de huidschilfers als voedingsbron gebruiken. Een andere veelvoorkomende soort betreft de zuigende luis. Zoals de naam al aangeeft, leeft deze soort voornamelijk van bloed.


Bij mijten hebben paarden het meest last van de beenschurftmijt en de rode bloedmijt. Deze laatste komt vooral voor op boerderijen, omdat deze vaak vanaf kippen overgaat op paarden en andere dieren. Opvallend is dat je behalve rode vlekken overdag geen mijten aantreft op de huid of vacht van uw paard.


Bij beenschurftmijt is deze wel waar te nemen. Deze mijtsoort vestigt zich vooral op de onderbenen en komt voor bij paarden met veel behang. Een vaak geziene reactie is om de benen tegen elkaar te schuren. Hierdoor kunnen al snel kale plekken in de vacht ontstaan.

Bij een ernstige besmetting met luizen of mijten is scheren soms de enige oplossing. Allereerst wordt geprobeerd met medicinale shampoos de plaag onder controle te krijgen. Wanneer dit niet werkt is het verwijderen van al het haar de enige oplossing, hoe jammer dit esthetisch gezien ook is.
 

Insectenbeten

Vliegen en knutten zorgen voor veel irritatie. Beide soorten kunnen voor ontstekingen zorgen. Zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem (SME) genoemd, wordt veroorzaakt door de de Culicoïdes Robertii mug. Deze plekken zorgen voor zoveel jeuk dat paarden hun huid openschuren om van het gevoel af te komen. Deze constante staat van ongemak zorgt ook voor een verhoogt stressniveau, waardoor de cortisolwaardes toenemen en het immuunsysteem minder goed werkt. Met als gevolg dat jeuk veroorzakende factoren extra kans krijgen om zich te nestelen. Bij jeuk kan een extern product verlichting bieden als ondersteuner tijdens de symptoombestrijding.
 

Aarsmaden

​​Door het eten van gras met eitjes komen de aarswormen terecht in het spijsverteringsysteem van uw paard. Uiteindelijk blijven zij aan het einde van de spijsverteringsroute achter. Wanneer uw paard rust of slaapt kruipen de wormen door de aars naar buiten. Ze leggen hun eitjes rondom de anus en vertrekken vervolgens weer richting de endeldarm. Dit veroorzaakt flinke jeuk, maar is niet zo schadelijk als andere wormsoorten. Om van het kriebelende gevoel af te komen zullen paarden de gevoelige plekken tegen de stalmuren wrijven. Hierdoor ontstaan kale plekken, afgebroken staartharen en schuren rondom de staartbasis. 
 

Overbelaste lever

Net als bij mensen kan de lever van een paard overbelast raken wanneer deze teveel gifstoffen tegelijkertijd moet verwerken. Een zeer herkenbare reactie hiervan is een constante jeuk over het gehele lichaam. Daarnaast oogt de vacht vaak doffer en kunnen zich andere huidproblemen voordoen. 

Een goede balans is belangrijk voor een gezond en gelukkig paard. Met behulp van additieven kan u dit process ondersteunen. Bent u benieuwd op welke manieren u uw sportpaard nog meer ondersteuning kunt bieden? Lees artikelen.

Door ons te volgen op Facebook en Instagram mist u geen enkele post.