Het herkennen van spierverzuring bij uw sportpaard

Sportpaarden trainen dagelijks intensief. Spierpijn en spierverzuring komen dan vaak voor. Hoewel de signalen die een paard afgeeft bij spierpijn en spierverzuring veel op elkaar lijken, zijn de gevolgen bij spierverzuring een stuk groter. Langdurige spierverzuring brengt namelijk ernstige schade toe aan de spieren. Uiteindelijk verstoort dit de normale functies, waardoor het leidt tot een vermindering in prestaties en gezondheid. Door de conditie en het trainingsschema van uw sportpaard goed in het oog te houden kan blijvende schade voorkomen worden. In dit artikel vertellen wij meer over de verzuring van de spieren van uw sportpaard.

 

1. Hoe ontstaat spierverzuring?

2. Hoe herkent u spierverzuring?

3. Hoe omgaan met spierverzuring?

 

Hoe ontstaat spierverzuring? 

Spierpijn en spierverzuring ontstaan op een andere manier. Spierpijn ontstaat vaak na een zware training. Er ontstaan dan kleine scheurtjes in de spiervezel. Tijdens de inspanning heeft een spier veel energie nodig. Deze energie komt vrij door verbranding. De spiercel kan op twee manieren energie vrijmaken: 

  • Anaerobe verbranding (verbranding zonder zuurstof) 
  • Aerobe verbranding (verbranding met zuurstof). 

 

Tijdens verbranding komen verschillende afvalstoffen vrij die door het lichaam worden afgevoerd. Als de spiercel teveel energie verbrandt zonder zuurstof dan produceert deze melkzuur. Hoopt dit melkzuur zich op dan ontstaat er spierverzuring. Bij spierverzuring daalt de pH waarde in de spieren. Dit kan schadelijk zijn voor de spieren van je sportpaard. 

 

Een te hoge melkzuurconcentratie veroorzaakt pijn en remt de samentrekking van de spieren. Als ruiter ziet u de prestatie van uw paard afnemen. Het melkzuur moet dan ook eerst afgevoerd worden door het lichaam voordat uw sportpaard weer kan presteren.   

 

Hoe herkent u spierverzuring?

Aangezien de symptomen van spierverzuring lijken op die van spierpijn is het erg belangrijk om goed naar de signalen van uw paard te blijven kijken. Het vaststellen van spierverzuring is namelijk erg lastig. Symptomen die het meeste opvallen bij spierverzuring zijn:  

  • Uw paard is snel vermoeid tijdens training, wedstrijd of concours;
  • Uw paard loopt stijf of kort;
  • Uw paard vertoont afwijkend gedrag, verzet zich tijdens het rijden of is nerveus;
  • Uw paard is erg gevoelig voor aanraking.

 

Hoe omgaan met spierverzuring?

Als ruiter weet u als geen ander of uw paard gevoelig is voor stijfheid en spierpijn. Het is in dat geval belangrijk om de spieren van uw paard zoveel mogelijk te ondersteunen. Een voedingssupplement kan dan helpen om de afvalstoffen sneller af te breken en af te voeren.

 

Let verder op deze belangrijke punten:

  1. Zorg voor een goede warming-up en cooling-down. Let op dat de spieren van uw paard na een training, wedstrijd of concours niet te snel afkoelen. Door de doorbloeding op peil te houden kunnen de spieren beter herstellen na inspanning.  
  2. Bouw de trainingsintensiteit rustig op. Hierdoor verbetert u zowel de conditie als de spierkracht van uw paard. Als u het tempo afstelt op de signalen die uw paard vertoont, dan ziet u dat uw paard steeds vaker in staat is om langer te werken.  
  3. Stel het voedingsschema af op de behoeftes van uw paard. Zorg voor een goede kwaliteit ruwvoer aangevuld met een juiste mix aan mineralen, vitamines en supplementen. Een supplement zoals EquiElite Muscle Care helpt bij de afvoer van afvalstoffen zoals melkzuur.  

Voor het voorkomen van spierverzuring is oplettendheid ontzettend belangrijk. Merkt u, ondanks de bovenstaande tips, dat uw paard spierproblemen heeft? Neem in dat geval contact op met uw dierenarts. Op zoek naar nog meer informatie over sportpaarden en gezondheid? Lees hier al onze artikelen.

Wilt u op de hoogte blijven van alle informatie rondom sportpaarden en de paardensport? Kijk dan op ons Instagram en Facebook kanaal en abonneer u om niets te missen.